Andere acties

 23-05-2014 De Greenwizers van de Paadwizer trekken eindsprint

In november 2013 is gestart met de Energy Challenges Fryslân. Bij CBS de Paadwizer zijn de Greenwizers voortvarend gestart met de campagne. Na de kerst stond het een tijdje stil in Oentsjerk. Nu willen ze een flinke eindsprint maken in de 6 weken tot 20 juni! 

Ik zit tegenover de acht energizers van CBS de Paadwizer. Gerben, Gea, Hessel, Sam, Iris, Jelke en Ruben introduceren meteen hun teamnaam: de Greenwizers! Het team is in november naar het startevenement van de Energy Challenges Fryslân geweest. Ze waren meteen enthousiast geworden door de spannende proefjes en konden niet wachten om zelf het een ander te experimenteren met energie binnen de school.

greenwizers

De Greenwizers van de Paadwizer

De eerste weken ging het team goed los. Iris over de acties in die weken: ”we zijn meteen aan de slag gegaan. We hebben alle lichtknoppen en kachels beplakt met boodschappen, we gingen twee keer week langs om waar mogelijk licht en gas uit te doen en toen gingen we meten hoeveel dit had bespaard!’’ Het resultaat was meteen te zien op de gasmeter wat het team tot meer actie inspireerde.

Na de kerstvakantie werd het erg druk met allerlei andere zaken. Groep 7 en 8 moest de aandacht vestigen op andere projecten waardoor de campagne van de Greenwizers op de achtergrond verdween. In de tussentijd hebben de energizers wel experimenten gedaan met Wetsus. Dit heeft de vlam voor meer actie verder aangewakkerd.

ideeën greenwizers

Ideeën genoeg, nu is het tijd voor actie!

Het is inmiddels mei, er zijn nog 6 weken te gaan. De energizers willen deze weken optimaal gebruiken om zes sterren in de wacht te slepen. Dinsdag 10 juni hebben we de volgende afspraak met de Greenwizers. Dan krijgen we een update van hun campagne en wordt de laatste slag gemaakt naar de finale op 20 juni!

 

 

Vrouwen van Nu gaat de strijd aan tegen voedselverspilling. Doet u mee?

Nederlanders gooien samen dagelijks bijna 10 miljoen boterhammen weg. Dat is slechts een klein onderdeel van de in totaal 800 miljoen kilo voedsel die consumenten in Nederland jaarlijks in de vuilnisbak laten verdwijnen. Per persoon komt dit gemiddeld neer op 50 kilo aan eetbaar voedsel, ofwel 155,- per Nederlander. Dat is niet alleen verspilling van voedsel maar ook van energie, water en menskracht die nodig zijn voor de productie en het vervoer van voedsel. En terwijl wij in Nederland jaarlijks 100.000 vrachtwagens aan eetbaar voedsel weggooien hebben 870 miljoen mensen wereldwijd juist veel te weinig te eten. Vrouwen van Nu gaat de strijd aan tegen voedselverspilling en is nu bezig met de voorbereiding van de FoodBattle, die vanaf 10 februari 2014 van start gaat. Leden van Vrouwen van Nu én mensen uit hun omgeving kunnen straks meedoen.

food battle Vrouwen van Nu

De Vrouwen van Nu FoodBattle

De meeste mensen gooien meer weg dan ze zelf denken. Het goede nieuws is: door slim eten te kopen, te koken en te bewaren kun je gemakkelijk minder eten weggooien. Het doel van de FoodBattle is voedselverspilling verminderen door consumenten bewuster te maken en concrete tips te geven bij het kopen, koken, bewaren en weggooien van voedsel. Bij een eerdere FoodBattle bleken de deelnemers in drie weken tijd 20% minder eten weg te gooien.

De Vrouwen van Nu FoodBattle gaat van start op 10 februari 2014. Deelnemers kunnen zich (tot eind februari) aanmelden via onze site. Wie meedoet houdt drie weken in een afvaldagboek bij hoeveel eten er wordt weggegooid en ontvangt tussendoor tips. Het streven is dat 1000 mensen meedoen aan de Vrouwen van Nu FoodBattle!

De FoodBattle wordt georganiseerd in samenwerking met de Wageningen Universiteit, het Voedingscentrum en MilieuCentraal. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ondersteunt het project financieel.

Alvast een paar tips: • Maak een boodschappenlijstje. Wie met lijst shopt, gooit 30% minder voedsel weg. • Check voordat je gaat winkelen eerst je koelkast/vriezer/voorraadkast. Wat moet op en wat heb je nodig? • Weeg hoeveelheden aardappels, pasta en rijst af. Je kookt snel te veel. • Vruchtgroenten zoals tomaat, komkommer, aubergine, paprika en courgette blijven buiten de koelkast in een koele ruimte langer goed. Dat geldt ook voor wintergroenten zoals wortel, knolselderij en ui. Bladgroenten en gesneden groenten bewaar je wel in de koelkast. • Overrijp fruit? Doe ze in een blender of mixer en maak er smoothies van. Als een banaan eerst een nacht in de vriezer heeft gelegen wordt de smoothie extra romig. En wie dat lekker vindt mixt er wat yoghurt of karnemelk door.

Meer informatie, tips en recepten vindt u op

 

Voor meer informatie over de Vrouwen van Nu FoodBattle kunt u contact opnemen met Judy Cerfontaine, e-mail: judy@vrouwenvannu.nl

Artikel over voedselverspilling in Friesch Dagblad van 21 januari jl.:

FD.Voedselverspilling

 

 

10-10-13 Win het Oars Ite receptenboekje Lekker zonder vlees!

Win het Oars Ite receptenboekje Lekker zonder vlees! Email het recept van jouw lekkerste maaltijd zonder vlees naar info@friesemilieufederatie.nl en ontvang van ons het receptenboekje Lekker zonder vlees! Vergeet niet, in verband met de toezending van het receptenboekje, om je adresgegevens te vermelden. De drie allerlekkerste recepten van maaltijden zonder vlees publiceren we op Facebook zodat iedereen er van genieten kan.

oarsite receptengids

Het Oars Ite receptenboekje Lekker zonder vlees bevat 25 heerlijke recepten zonder vlees. Dat een maaltijd zonder vlees verrukkelijk kan zijn blijkt wel uit deze 25 beste inzendingen van de Oars Ite receptenwedstrijd Lekker zonder vlees georganiseerd door de Friese Milieu Federatie. Bijzonder is ook dat de recepten bedacht zijn door en voor (hoofdzakelijk) inwoners van Fryslân. Nederland telt al ruim vier miljoen mensen die af en toe geen vlees eten. Minder vlees eten is goed voor je gezondheid, het is beter voor natuur en milieu en het levert een positieve bijdrage aan het dierenwelzijn.

23-09-13 Echte Groenkerkster volkoren!

Maandagochtend werd aan burgemeester ter Keurs het eerste echte Oentsjerkster volkorenbrood overhandigd door Jippe Braaksma van Bakkerij Braaksma. Molenaar Jan Tollenaar van korenmolen de Zwaluw uit Burdaard bracht het steengemalen meel van de tarwe, die op het land vlakbij de bakkerij geteeld werd. De tarwesoort is Lavett welke ook door de biologische bouwboeren gezaaid wordt. Deze tarwe is niet ontvankelijk voor schimmels en andere bedreigingen waardoor het daarvoor niet besproeid hoeft te worden. Mevrouw Braaksma vertelde dat de hoeveelheid tarwe die van dit stukje land kwam genoeg is om de hele Trynwâlden een week van brood te kunnen voorzien. Twee en vijftig van deze stukken grond kan dus de hele Trynwâlden het hele jaar van dit heerlijke brood voorzien. Groenkerk wenst de familie Braaksma nog veel van deze groene broden toe! De broden gingen na de fotosessie in elk geval al letterlijk als broodjes over de toonbank….

Buter, brea en griene bole ……….wa t dat net yt is gjin oprjochte Trynwaldster?

oentsjerkster_volkoren_compr

11-09-13 Volgend jaar fruit uit eigen buurt?

Men kan met een ontwerp nog steeds meedingen naar de prijs voor het mooiste, origineelste of verrassendste idee voor een buurtboomgaard in de prijsvraag ‘Plant, Win en Pluk’ vcan Landschapsbeheer Friesland. Het winnende plan krijgt bomen en plantbenodigdheden ter waarde van tweeduizend euro.

De deskundige jury van de prijsvraag ‘Plant, Win en Pluk, Uw eigen buurtboomgaard is goud waard’hanteert een ruime definitie van het begrip boomgaard. Het belangrijkste is dat een dorp of wijk er letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukt.

Om geïnteresseerden voldoende tijd te bieden om het ontwerp goed uit te werken, is de sluitingsdatum drie weken later dan aanvankelijk vermeld. Aarzelde u nog? Zet uw ideeën dan toch op papier. Een boomgaard ontwerp je niet iedere dag. Dus een buurtboomgaardontwerpwedstrijd kent per definitie een beperkt aantal deelnemers.Dat vergroot uw kans op een prijs.

De ontwerptekening kan, met een toelichting, voor 15 oktober worden opgestuurd naar Landschapsbeheer Friesland (info@landschapsbeheerfriesland.nl). Kijk voor de voorwaarden op www.landschapsbeheerfriesland.nl.