Acties

Bijenweide winterklaar gemaakt

Op het veld tussen het winkelcentrum van Oentsjerk en Heemstrastate  bloeiden deze zomer weer verschillende bloemen waar bijen zich thuis voelen. In het najaar is het tijd om het veld weer klaar te maken voor het volgend seizoen. Een behoorlijke klus, die met een groot aantal vrijwilligers op zaterdag 5 oktober jl. werd geklaard.

IMG_20191005_115524120

We maaien de weide met de zeis. Enthousiaste vrouwen en mannen meldden zich aan om mee te maaien en het maaiafval op te ruimen.

IMG_20191005_093136218                       IMG_20191005_094245935_HDR

Wat een prachtig gezicht dit oude ambacht! Voor de vrijwilligers was dit een mooie gelegenheid voor een opfrisles zeismaaien. Dit gebeurde onder leiding van instructeur Sipke Veenstra uit Buitenpost, meerdere malen Nederlands kampioen zeismaaien.

Tijdens het maaien stuitte een van de maaiers op een nest met drie egels. Gelukkig kwamen zij er zonder beschadigingen gezond van af. Het nestje werd weer mooi afgedekt, zodat de egels in het voorjaar weer uit het nest kunnen kruipen.

IMG_20191005_121214607

Een deel van de bloemen hebben de maaiers laten staan. Dit is noodzakelijk voor de overwintering van de insecten.

IMG_20191005_100224740

Voor koffie, taart en een voedzame maaltijd zorgde Vera. We werden hartelijk onthaald in Heemstra State. Hartelijk dank voor de gastvrijheid.
De gemeente heeft na afloop het maaisel opgehaald, en naar het composteerterrein gebracht.  We hopen dat de bloemen zich goed uitzaaien en dat zowel de bijen als Oentsjerk kunnen genieten van de bijenweide.

Dank aan iedereen die meewerkte, fijn dat we op je konden rekenen! Mooi als jullie volgend jaar weer mee maaien.

 

Met project Verspillingsmarkt wil Theo Jansma voorkomen dat eten op vuilnisbelt verdwijnt

 

Groenkerk brengt dit project van oud Groenkerk vrijwilliger Theo Jansma graag onder je aandacht. In het Friesch Dagblad schreef Theo Klein dit artikel hierover:

 

Een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild. Zonde, vindt Theo Jansma uit Oentsjerk. Met zijn project Verspillingsmarkt wil hij voorkomen dat eten op de vuilnisbelt verdwijnt.

 

 

verspillingsmarkt

Heel veel voedsel komt de supermarkt niet eens in vanwege een vlekje of een afwijkende vorm, kleur of afmeting. Door de zon vergeelde bloemkolen en door de hagel beschadigde pompoenen bijvoorbeeld. Voor die twee groenten werden vorig jaar in Fryslân acties gehouden om te voorkomen dat ze op de composthoop eindigden.

De verpakking is van latere zorg. Eerst de huidige verspilling aanpakken

Als het aan Theo Jansma ligt van Stichting Grien ligt, komt er een permanente oplossing om ook dit voedsel op het bord te krijgen. ,,Een derde van het geproduceerde voedsel verdwijnt uit de voedselketen. 10 procent gaat verloren bij de productie, 10 procent tijdens transport en de laatste 10 procent wordt door de consument weggegooid. Ik ben met partijen als de Noardlike Fryske Wâlden, LTO Noord, de Rabobank en Van Hall Larenstein in gesprek om in kaart te brengen wat er precies wordt weggegooid en hoe dat het slimste kan worden voorkomen.”

Kant-en-klaarmaaltijden

Dat een supermarkt geen gevlekte tomaten of grillige gevormde peen in de schappen wil leggen, kan Jansma wel begrijpen. Maar dan hoeft het nog niet weggegooid te worden, vindt hij. ,,Waarom worden zulke producten niet door cateraars of in de keukens van verzorgingshuizen verwerkt? Nederlander kiezen vaker voor gemaksmaaltijden. Kant en klaar eten dat of wordt langsgebracht of bij de supermarkt wordt gehaald. In die maaltijden kunnen heel goed de groenten worden verwerkt die de supers niet mooi genoeg vinden om in de schappen te leggen.”

Dat de meeste groenten en fruit in plastic zakken en netjes worden verkocht, werkt bovendien verspilling in de hand. ,,Als een groenteboer een rotte ui in een kist tegenkomt, gooit hij die ene ui weg. Maar als er in de supermarkt één rotte ui in een netje zit, wordt het hele netje weggegooid. Waarom niet terug naar losse verkoop? Dat scheelt ook veel plastic afval. Maar de verpakking is van latere zorg. Eerst de huidige verspilling aanpakken.”

Verspilling

De komende maanden wil Jansma in kaart brengen wat er verdwijnt en waar en op welke manier dit voedsel toch door de mens geconsumeerd kan worden. ,,Het gaat niet alleen om groenten en fruit. Ook van vis, vlees, kaas en brood wordt heel veel weggegooid. Voor Kerst bezocht ik een Friese bakkerij. In Zweden is het heel normaal dat brood van een paar dagen oud wordt verkocht. Maar hier moet alles dagvers zijn. Onzin natuurlijk.”

Jansma wil ook een einde maken aan het gesleep met voedsel. ,,Bloemkool uit Noordoost-Fryslân wordt geveild in Aalsmeer en komt via een retailer in de Friese supermarkten terecht. Dat hoeft toch niet?”

In Zweden is het heel normaal dat brood van een paar dagen oud wordt verkocht

De consument bewust maken van de verspilling is ook een doelstelling van de Verspillingsmarkt. ,,Als mensen inzicht hebben van wat er met voedsel gebeurt, kunnen ze de supermarkten duidelijk maken dat het anders moet. Kijk maar naar de reacties rond de acties met de gele bloemkool en gevlekte pompoenen. Mensen vinden het vreselijk als supermarkten goed voedsel weigeren af te nemen van een boer of tuinder omdat het niet puntgaaf is. Vroeger bepaalden de boeren de voedselprijzen, nu zijn het een paar retailers. De consument moet weer de baas worden. Dat kan minder voedselverspilling tot gevolg hebben.”

Fryslân is te klein

De Verspillingsmarkt moet uiteindelijk het kenniscentrum worden van Noord-Nederland op het gebied van minder voedselverspilling. ,,Alleen Fryslân is te klein. Maar als het in Noord-Nederland loopt, willen we onze aanpak over de rest van Nederland uitrollen. In het komende jaar willen we vijf ton tomaten, vijftien ton aardappelen, tien ton wortelen en vier ton witlof redden voor menselijke consumptie en ze in zes nieuwe producten verwerken.”

Enquête van Doorgaande weg naar Dorpsweg?

 

rengersweg

Een veilige weg door Oentsjerk is voor Groenkerk een belangrijk doel. Om die reden delen wij de enquête van Dorpsbelangen Oentsjerk hierover.  We vragen Oentsjerksters deze in te vullen.

Dorpsbelangen Oentsjerk wil graag van u weten hoe u op dit moment de veiligheid op de Rengersweg ervaart en wat u eventueel verbeterd zou willen zien.

De uitkomsten nemen zij mee in de gesprekken met de gemeente Tytsjerksteradiel en provincie die zij samen met de andere dorpsbelangen van Aldtsjerk, Munein Gytsjerk en Ryptsjerk voeren.

Klik op deze link om de vragenlijst in te vullen:

enquête

 

Garageverkoop zaterdag 3 november

garageverkoop-550x400   garageverkoop-550x400  garageverkoop-550x400

 

Op zaterdag 3 november gaan van 10 tot 16 uur de garagedeuren open in Oentsjerk! Op deze dag kun je al jouw bruikbare, overtollige, oude, nieuwe of zelfgemaakte spullen verkopen in de voortuin, op de oprit of natuurlijk in de garage. Ook kinderen kunnen meedoen met het verkopen van hun spulletjes of zelfgebakken cake, een glaasje limonade, muziek maken of het doen van een leuk spelletje.

Er zijn al vijftien aanmeldingen, maar er kunnen nog veel meer mensen meedoen!

Iedereen is natuurlijk welkom om te kijken en te sneupen! Een aantal dagen voor de garageverkoop vind je via de volgende link een kaart met alle deelnemende adressen.

AANMELDEN

Heb jij spullen die je graag vanuit jouw eigen garage wilt verkopen? Meld je dan nu aan, dit kan t/m 2 november 2018.

Klik HIER en meld je aan!

 

Bijenweide gemaaid

 

181006_de maaiers aan het werk_bewerkt 181006_Sipke zeismaaier bewerkt 181006_na gedane arbeid

 

Op het veld tussen het winkelcentrum van Oentsjerk en Heemstrastate  bloeiden deze zomer weer kleurrijke bloemen waar de bijen zich thuis voelen. In het najaar is het tijd om het veld weer klaar te maken voor het volgend seizoen. Omdat het een behoorlijke klus is riepen we vorig jaar Oentsjerksters op zich aan te melden om mee te maaien met de zeis. Daarom waren er op zaterdag 6 oktober 8 vrijwilligers bereid het veld te maaien met de zeis en te helpen met het verzamelen van de restanten. Twee mannen waren op zaterdag verhinderd, maar waren bereid vrijdagmiddag alvast een deel van het maaiwerk te doen.

Wat een prachtig gezicht dit oude ambacht! Voor de vrijwilligers was dit een mooie gelegenheid voor een opfrisles zeismaaien. Dit gebeurde onder leiding van instructeur Sipke Veenstra uit Buitenpost, die Nederlands kampioen zeismaaien is. Voor koffie, taart en een voedzame maaltijd zorgde Vera. We werden hartelijk onthaald in Heemstra State. Hartelijk dank voor de gastvrijheid.
De de gemeente heeft na afloop het maaisel opgehaald, en naar het composteerterrein gebracht.  We hopen dat de bloemen zich goed uitzaaien en dat zowel de bijen als Oentsjerk kunnen genieten van de bijenweide.

Dank aan iedereen, fijn dat we op je konden rekenen! Mooi als jullie volgend jaar weer mee maaien met de zeis!

 

Presentatie Tûk – elektrische deelauto voor de Trynwâlden

In samenwerking met autobedrijf Olijnsma werkte een groep vrijwilligers vanuit Dorpsbelang Gytsjerk, -Oentsjerk, Groenkerk, Internetbureau Basticom en Fraai Reclame een plan uit voor een elektrische deelauto. Zaterdag is het zover en wordt de auto gepresenteerd. Trynergie ondersteunt het plan door mee te denken en deelt de informatie graag. Heb je vragen over energie of deelname aan onze zonnedaken? Wij zijn zaterdag ook aanwezig met een kraam. Kom gerust langs!

Lees hieronder meer:

Namens de Dorpsbelangen van Gytsjerk en Oentsjerk, de duurzaamheidswerkgroep Groenkerk, autobedrijf Auto Olijnsma, internetbureau Basticom, Fraai reclame & ontwerp en energiecoöperatie Trynergie wil ik u van harte uitnodigen voor de presentatie van Tûk, de elektrische deelauto voor de Trynwâlden (zie de bijlage), op zaterdag 21 april van 10.00 tot 14.00 uur bij Auto Olijnsma in Gytsjerk. 

Wij zouden het bijzonder op prijs stellen wanneer u aanwezig zou willen zijn bij de start van dit project, dat is ontstaan uit een bijzondere samenwerking tussen publieke en private partijen in de Trynwâlden. Graag vertellen wij u aanstaande zaterdag alles over deze samenwerking, de doelstellingen van Tûk en de mogelijkheden om bij dit project aan te haken.

Met vriendelijke groet,

Dirk Kuiken (namens Groenkerk)

uitnodigingTuk 2

Bijenweide bij gezaaid met medewerkers Aventoer

 

Op 6 april zaaiden de medewerkers van zorgboerderij It Aventoer samen met vrijwilligers van Groenkerk extra bloemen in de bijenweide tegenover Bakker Braaksma. Na de eerste inzaai in 2016 bloeiden het afgelopen jaar voornamelijk meerjarige planten. Deze zijn wat minder kleurrijk. Daarom koos Groenkerk ervoor extra zaad in te zaaien, zodat het komende zomer weer een fleurig geheel wordt. Vooraf werd de weide  met drietanden opengewerkt. De nog aanwezige uitgebloeide bloemenresten zijn verwijderd en nieuw zaad is, gemengd met zand over de weide verdeeld.
Mannen en vrouw van It Aventoer: heel hartelijk dank voor jullie hulp aan een fleurige weide!

image00001 - kopie    image00006    image00008

 

Gezond Natuur Wandelen in Friesland –
dat loopt!

                   gezond natuurwandelen

De stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland organiseert samen met Landschapsbeheer Friesland elke week gratis wandelingen van een uur. Op sommige plekken wordt er al gewandeld. Ze zijn te vinden op de website www.gezondnatuurwandelen.nl. Ze zijn bezig om in nog eens 10 gemeenten, waaronder onze gemeente, deze wandelingen op te zetten. In elk van deze gemeente komen minimaal 2 wandelingen. Het zijn aantrekkelijke, laagdrempelige, door vrijwilligers begeleide wandelingen langs groene routes in de eigen omgeving.

Op dit moment zoekt de stichting 10 begeleiders in Tytsjerksteradiel om de wandelingen in tweetallen te kunnen begeleiden. Iets voor jou? Meld je aan via info@groenkerk.nl

 

Doel

Het doel van Gezond Natuur Wandelen is om met mensen, die uit zichzelf om wat voor reden dan ook wat minder bewegen, minstens een keer per week een wandeling van maximaal een uurtje te maken. Onderzoek toont aan dat door elke dag minstens 30 minuten te bewegen er enorme gezondheidswinst geboekt wordt. Je voelt je beter. Wandelen in het groen versterkt deze effecten nog meer. Maar bovenal is het wandelen met elkaar heel gezellig!

 

Begeleiders

Inmiddels lopen er ook al een paar gezond natuur wandelingen. In Drachten, Beetsterzwaag Noordwolde, Leeuwarden en Stiens zijn groepen vrijwilligers gevormd, die de wekelijkse wandelingen begeleiden. Zij hebben een training Wandelbegeleider gevolgd van de KWBN, de landelijke wandelkoepel. Voor de nieuwe wandelingen zijn we op zoek naar meer begeleiders.

 

Deelnemers wekelijkse wandelingen

Deelnemers zijn enthousiast en er is nog plaats genoeg voor meer deelnemers in de bestaande wandelingen. Ook voor de nieuwe wandelingen hoef je alleen maar de website in de gaten te houden. Je kunt wandelen wanneer het op de website staat. Iedereen kan elke week deelnemen aan één of twee wandelingen van een uur in een groene omgeving. Vooral diegenen die graag wat meer willen bewegen en iedereen die met een groep in een matig tempo lekker een uurtje wil wandelen, is van harte welkom. Twee vrijwilligers begeleiden de wandeling. De route varieert. Elke keer wordt er ook kort iets verteld over de natuurlijke omgeving die we tegenkomen onderweg. Deelname is gratis en je hoeft je niet van tevoren aan te melden. De wandelingen gaan altijd door, weer of geen weer.

 

Zeismaaidag bijenweide

Op het veld tussen het winkelcentrum van Oentsjerk en Heemstrastate  bloeiden deze zomer weer kleurrijke bloemen waar de bijen zich thuis voelen. In het najaar is het tijd om het veld weer gereed te maken voor volgend seizoen. Daarom waren er op zaterdag 23 september 4 vrijwilligers bereid het veld te maaien met de zeis. Wat een prachtig gezicht dit oude ambacht! Voor de vrijwilligers was dit een mooie gelegenheid voor een opfrisles zeismaaien. Dit gebeurde onder leiding van instructeur Sipke Veenstra uit Buitenpost, die Nederlands kampioen zeismaaien is. De Groenkerkers verzamelden het maaisel, wat door de gemeente wordt afgevoerd. Dank aan iedereen! We hopen dat de bloemen zich goed uitzaaien en dat zowel de bijen als Oentsjerk kunnen genieten van de bijenweide. Wat extra vrijwilligers zijn volgend jaar van harte welkom: het is best een grote klus. Wil je helpen met harken of maaien? Geef je naam door via onze mail: info@groenkerk.nl of bel 058-8448804. We zetten je naam op de lijst en vragen je volgend jaar of je mee kunt doen op de gekozen datum.

IMG_0183IMG_0179

IMG_0190IMG_0188

Himmeldei leerlingen Op Stap en Paadwizer

Op vrijdag 15 september jl. maakten de leerlingen van groep 5-8 van beide basisscholen ons dorp weer schoon tijdens de jaarlijkse Himmeldei van Groenkerk.
Er werden weer zakken vol afval verzameld , hoewel Oentsjerk wel steeds schoner wordt. Voorbeelden van afval;  veel snoeppapiertjes, peuken, een volle fles ranja en zelfs een mooie zonnebril. Een citaat van een van de kinderen “Eigenlijk was het dit jaar een beetje saai, want er lag niet zoveel”. Dit is natuurlijk ook een goed teken!
Lieve kinderen hartstikke bedankt! Groenkerk is heel blij dat de jeugd ons dorp weer zwerfvuilvrij heeft gemaakt.

Zeismaaiworkshop

In samenwerking met Groenkerk organiseerde Landschapsbeheer Friesland op zaterdag 1 juli een workshop zeismaaien. Thomas en Attsje de Vries ontvingen de deelnemers gastvrij bij hun zorgboerderij Moai Seldsum aan de Sanjesreed. Twaalf cursisten leerden daar alles wat komt kijken bij het maaien en scherp maken van de zeis. De instructeur en een aantal cursisten maait in het najaar de bijenweide, zodat de grond niet wordt belast door zware maaimachines.

Op de foto’s zie je de deelnemers hard aan het werk met hun zeis:

zeismaaiworkshop 1 juli 2017_1                           zeismaaiworkshop 1 juli 2017_2

Vragenlijst gemeente afvalinzameling

De gemeente is bezig met een onderzoek naar afvalinzameling.
Groenkerk vraagt u de vragenlijst in te vullen:

Doelstelling afvalinzameling

De landelijke overheid heeft in het programma ‘van afval naar grondstof’ (VANG) doelstellingen op het gebied van afvalinzameling vastgelegd. Eén van deze doelstellingen is dat gemeenten in 2025 zitten op 90% afvalscheiding en de hoeveelheid restafval hebben terug gebracht naar 30 kilo per inwoner.

In de gemeente Tytsjerksteradiel wordt momenteel op jaarbasis ongeveer 130-150 kilo restafval per inwoner ingezameld. Om de doelstellingen te halen stellen we als gemeente een grondstoffen beleidsplan op. Als input voor dit beleidsplan is er in maart 2017 een bijeenkomst van de gemeenteraad geweest. Zij hebben zich toen positief uitgesproken over de VANG-doelstellingen. Hierbij gaf de gemeenteraad ook aan het erg belangrijk te vinden, te weten te komen wat onze inwoners vinden van de afvalinzameling en het behalen van de doelen.

Uw mening telt

De gemeente Tytsjerksteradiel is benieuwd naar de mening en ideeën van inwoners over afvalinzameling en afval scheiden. Hiermee krijgen wij inzicht in hoe wij, samen met u, de doelstellingen voor afval kunnen gaan behalen. Daarom willen wij u vragen om een vragenlijst in te vullen.

  • Klik op de link voor de digitale versie: vragenlijst
  • Een papieren versie kunt u bij de balie van het gemeentehuis ophalen of aanvragen via tel. 14-0511.
  • Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en is anoniem.
  • De uitkomsten van dit onderzoek delen wij via de gemeentelijke website, de gemeentepagina in de Actief en via Facebook.
  • Onder de deelnemers verloten we 5 cadeaubonnen van €25.

Klankbordgroep

We willen onze inwoners ook in de gelegenheid stellen om hun ideeën en/of wensen op het gebied van afvalinzameling kenbaar te maken. Via de enquête kunt u zich aanmelden voor de klankbordgroep. Wij gaan samen met deze klankbordgroep, in 2 bijeenkomsten, verder praten over de toekomstige afvalinzameling en over het behalen van onze milieudoelen. Het is de bedoeling dat we, met de milieudoelstellingen in ons achterhoofd en de uitkomsten van de enquête, een aantal afval inzamelscenario’s ontwikkelen. Deze scenario’s gaan we laten doorrekenen en vervolgens aan onze gemeenteraad voorleggen. Zij kunnen dan aangeven welk scenario hun voorkeur heeft. Dit scenario gaan we dan verder uitwerken tot een nieuwe inzamelstructuur waarmee we onze doelstellingen hopelijk gaan behalen.

Graag ontvang ik uw reactie, nog beter, uw aanmelding via de enquête.

Vriendelijke groet, Mari Derks
Beleidsmedewerker afval/milieuE: mderks@t-diel.nl
T: 14 0511 
I: www.t-diel.nl

 

Eerste Natuurwerkdag Oentsjerk succes

Zaterdag  5 november 2016 zijn 11 vrijwilligers aan het werk geweest tijdens de Natuurwerkdag op de Bijenweide “Oentsjerk Zoemt!” op de hoek van de Haersmasingel en Rengersweg, tegenover de bakker, de slager, de visboer en de Spar.

De Friese Natuurwerkdag is de grootste vrijwilligersactie in het groen en telde dit jaar 23 locaties in Fryslân, waaronder de bijenweide in Oentsjerk. Groenkerk organiseerde de Natuurwerkdag voor de eerste keer. Hiermee werd uitvoering gegeven aan het noodzakelijke najaarsmaaien van de bijenweide. Landschapsbeheer Friesland coördineert de Natuurwerkdag in de provincie.

Groenkerk wilde tijdens de Natuurwerkdag tevens aandacht vestigen op een oud ambacht, namelijk het maaien met de zeis. Op deze manier wordt de ondergrond niet belast met zware machines en de omgeving niet gehinderd door herrie van bijvoorbeeld bosmaaiers. Het trok de aandacht van zowel jong als oud. Vanuit Landschapsbeheer waren twee zeer ervaren zeismaaiers aanwezig, Sipke Veenstra uit Buitenpost en Sjoerd Couperus uit Kollumerzwaag. Zij maaiden een groot deel van de weide. Belangstellenden mochten na hun instructie ook de zeis hanteren. Zo hielpen twee vrijwilligers uit Oentsjerk mee om de weide te maaien en is de bijenweide klaar voor de winter.

Eind mei 2017 wordt door Landschapsbeheer in Oentsjerk een cursus zeismaaien gegeven voor belangstellenden. Hier leer je ook hoe je een zeis scherp kunt houden en het maaien met de zeis in de praktijk. Belangstelling voor de cursus? Meld je nu alvast aan via info@groenkerk.nl

Na afloop van de werkdag aten we met elkaar in het BOB gebouw een lunch, met heerlijke soepen, gemaakt door Sanne Jager. Dank aan Sanne voor de verwarmende soepen en aan Doarpsbelang Oentsjerk voor de aangeboden lunch. Groenkerk en Landschapsbeheer Friesland kijken terug op een geslaagde Natuurwerkdag en bedanken maaiers Sipke en Sjoerd en helpers Brant, Ank, Ank, Jikke, en vanuit Amsterdam Aafke en Jildou voor de geweldige hulp.

 

 161106_natuurwerkdag-2016-oentsjerk-zeismaaien-3 161106_natuurwerkdag-2016-oentsjerk-zeismaaien-2 161106_natuurwerkdag-2016-oentsjerk-zeismaaien-1

 

 

Afsluiting actie Ho! Net yn’e kliko

Zoalskliko met sticker bekend voerden we in Oentsjerk een actie met als doel 25% minder afval in de kliko.

Niet alleen Oentsjerk, maar ook Gytsjerk, Eastermar en Heeg deden mee aan de actie.

Bij de eindcontrole werd de hoeveelheid afval vergeleken met de nulmeting. Oentsjerk kwam als beste uit de bus: er werd 18% minder afval in de kliko’s gedaan.

Dat betekent dat op jaarbasis 64,5 ton minder afval wordt opgehaald.

Dit levert een besparing op aan niet te verbranden afval van € 4.192,50 uitgaand van € 65,00 per ton.

Een mooi resultaat, en een compliment aan alle deelnemers!

Enquêteresultaten

Om te weten hoe je de actie hebt ervaren vroegen we je de enquête in te vullen. Klik hier voor de resultaten.

 

Ho! Net yn’e kliko tijdens Himmeldei afgesloten

Op 16 september organiseerde Groenkerk samen met de scholen in Oentsjerk de jaarlijkse Himmeldei. Er is weer veel vuil verzameld door de leerlingen.
Aansluitend werd de afvalverminderingscampagne door wethouder Rijpstra samen met de leerlingen beëindigd.

160916-einde-ho-net-yn-e-kliko

 

Bijenweide Oentsjerk Zoemt! geopend

Samen met de schoolkinderen van de Opstap en de Paadwizer heeft wethouder Rijpstra op 16 september de bijenweide Oentsjerk Zoemt! geopend.

160916-opening-bijenweide-1  160916-opening-bijenweide-3 160916-opening-bijenweide-2

Deze bijenweide op de hoek van de Van Haersmasingel en de Rengersweg is een initiatief van Groenkerk in samenwerking met de Friese Milieufederatie in het kader van het project Fryslân Zoemt! Bij de bijenweide staan twee bijenhotels van de Paadwizer en De Opstap. Vrijwilligers van bedriuwenpleats It Aventoer helpen mee met het onderhoud van de bijenweide.

Kinderen plaatsen bijenhotels bij bijenweide

Dinsdag 5 juli plaatsten de kinderen van beide basisscholen de door hen gebouwde bijenhotels. Helaas wilde het weer die dag niet echt meewerken. Regenjassen waren nodig.
Vooraf maakten de kinderen van de Paadwizer op school hun hotel. De kinderen van Op Stap namen allerlei takken, bladeren en bamboestokjes mee,waarmee ze hun hotel vulden.
De bijen kunnen daar nu een plekje vinden in een van de twee hotels.

 

160705_gecompr. foto 1 160705_gecompr. foto 2 160705_gecompr. foto 3 - kopie 160705_gecompr. foto 4 160705_gecompr. foto 5

 

Schapen ‘maaien’ in Oentsjerk

Misschien heb je het al gezien. In de groenstroken van Oentsjerk loopt een kudde schapen. Zij nemen de taak van de maaimachine op natuurvriendelijke wijze over. Als ze weer een stuk leegeten worden ze verkast naar een volgend stukje berm.

schapen website     schapen 2 website

Groenkerk heet de nieuwe Groenkerkers van harte welkom!

Kinderen plaatsen bijenhotels bij bijenweide

Dinsdag 4 juli plaatsen de kinderen van beide basisscholen de door hen gebouwde bijenhotels. Ze maakten eerst op school de hotels. De bijen kunnen vanaf dinsdag een plekje vinden in een van de twee hotels. Samen met Groenkerk vullen ze de hotels, en geven ze deze een plekje. Nieuwsgierig? Van 13 tot 14 uur wordt er hard gewerkt. Kom gerust langs.
Klik op de foto hieronder, en kijk hoe mooi de weide bloeit.

 

 

 

 

Nieuws van Ho! Net yn’e Kliko

Regelmatig houden we je op de hoogte met tips om de afvalhoeveelheid in je grijze kliko te verminderen.

Dit keer een nieuwsbrief over Klein Chemisch Afval (KCA)

Klik hier voor meer info

Dorpsfeest 2016 I - kopie Dorpsfeest 2016 II - kopie Dorpsfeest 2016III

Op de foto’s deelnemers aan de optocht van het dorpsfeest,
met extra aandacht voor de Ho! Net yn’e Kliko actie

Onderzoek brandstofverbruik snel/rustig rijden door Jorn Stavenga en Max Ponsen

images

Proefondervindelijk hebben Jorn en Max onderzocht wat de tijdwinst is van het rijden met hoge snelheden ten opzichte van lagere snelheden. Klik hier voor het hele onderzoek.

Bijenweide Oentsjerk zoemt! ingezaaid

Na maanden van voorbereiden was het donderdag 31 maart jl. zover. De bijenweide op de hoek van de van Haersmasingel en de Rengersweg kon worden ingezaaid. Daarvoor heeft Piet Hellinga van Hellinga Transport de bovenlaag van de grond afgeschraapt. De graslaag is daarmee verwijderd.

P3210182     P3210187      P3210184

De grond is afgevoerd naar het composteerbedrijf van de gemeente in Sumar. De bewoners van It Aventoer hebben het nog aanwezige onkruid verwijderd en de grond aangeharkt zodat een mooi zaaibed ontstond. Daarna kon het zaaiwerk beginnen.

P3310189 P3310192 P3310193

Groenkerk deed mee aan een wedstrijd van de Friese Milieu Federatie Fryslân zoemt! Omdat de Oentsjerkster bijenweide als een van de twintig beste locaties is gekozen werd twee kilo zaad t.w.v. €450,- gratis beschikbaar gesteld door de FMF. Met medewerking van de Gemeente Tytsjerksteradiel is het plan voorbereid en uitgewerkt. Samen met zorgboerderij It Aventoer hebben Groenkerkers het zaad gemengd met zand, verspreid over het zaaibed, geharkt en met een wals vastgelegd. Na gedane arbeid drinken we natuurlijk koffie met koek!

P3310200                 P3310196

En nu vol verwachting wachten tot de bloemenpracht te zien zal zijn……

It Aventoer helpt ook mee bij het onderhoud van de bijenweide de komende jaren.

Om te zorgen dat de bijen een goede verblijfsplek vinden in de weide zullen bijenhotels geplaatst worden. Deze worden samen met de kinderen van de scholen gemaakt. Een bijenhotel is een onderkomen met holletjes en gaatjes waar de bijen zich rustig kunnen terugtrekken. Het is dus geen bijenkast zoals imkers gebruiken.

bijenhotel bijenhotels

 

 

Nieuws van Ho! Net yn’e Kliko

 

Regelmatig houden we je op de hoogte met tips om de afvalhoeveelheid in je grijze kliko te verminderen.

Thuis composteren en Bokashi maken

Iedereen kan thuis composteren. Er zijn ook heel erg handige emmertje te koop om in de keuken zelf Bokashi te maken. Fermentatie (koude compostering) van organisch materiaal voor een betere benutting in de kringloop van organisch materiaal. In onze eigen voeding krijgt fermentatie steeds meer aandacht omdat het gezond en lekker Is. Denk aan het principe witte kool wordt zuurkool. Dit willen we ook met de grondstoffen in de groene container gaan doen. Het product wat er dan ontstaat noemen we bokashi. Steeds meer mensen raken overtuigt van de kracht van fermentatie. Hier gaat Theo Mulder op de voorlichtingsavond een inleiding over houden

Klik hier voor meer tips


NIEUWSBRIEVEN OVER VERSCHILLENDE SOORTEN AFVAL

Om te beginnen glas! Wat mag in glasbak en wat moet toch in kliko?

Klik hier voor meer info

Als tweede kun je lezen over papier. Wat mag bij oud-papier en wat niet? En hoe kun je minder papier gebruiken?

Klik hier voor meer info

Als derde informeren we je over groenafval. Waar laten we de bladeren in de herfst? Hoe zorg je dat er minder tuinafval in de grijze kliko belandt?

Klik hier voor meer info

Als vierde informeren we je over elektrische apparaten, waar lever je die in en wat kan er allemaal mee gedaan worden?

Klik hier voor meer info

Als vijfde informeren we je over groen, hoe gaan we daar mee om? Klik hier voor meer info

In de nieuwsbrief van mei vind je informatie over het te starten Repaircafé, wat tijdens Tryns Rock op 28 mei wordt geopend!

lees meer

Sticker nog niet geplakt? Plak, en doe ook mee. Nog niet aangemeld? Kan nog steeds, je maakt nog steeds kans op prijzen… Ik doe mee!

 

Sticker kwijt? Bij Verduijn Elektro in Oentsjerk en Fahner groenten in Gytsjerk kun je een nieuwe sticker halen.

Prijswinnaar maart bekend

gertruud smale prijswinnaar ho net yn'e kliko
Gertruud de Smale in Oentsjerk neemt met veel plezier de prijs van € 100 in ontvangst, uit handen van Paul Palmboom. Ze doet al vanaf het begin mee met de actie Ho net yn’e Kliko. Gertruud is erg blij met deze financiële meevaller, nu ze is ingeloot. Zij komt oorspronkelijk uit Culemborg, maar zij woont al jaren in de Trynwâlden en heeft het hier ook goed naar haar zin. Zij was zich altijd al erg goed bewust van het milieu en maakt ook heel consequent gebruik van de mogelijkheden die er zijn om afval thuis goed te scheiden. “Er is door die actie  weinig of niets veranderd bij mij thuis. Dat scheiden van afval deed ik altijd al.” Ze roemt de chemocar voor het thuis ophalen van klein chemisch afval. “Die kende ik al en die doet het goed. Maar je moet hem wel bellen. Ik neem ook oude medicijnen mee naar huis van ouderen. Die lever ik ook gescheiden in via de chemocar, soms zakken vol!  Ik heb een handicap en kan niet zomaar zelfstandig naar Burgum. En de apotheker neemt ze merkwaardig genoeg ook niet terug”, legt zij uit.

Blad wegblazen  helpt niet
“Niet iedereen doet mee aan de actie. Mensen die het afval al wel goed scheiden hebben vaak geen sticker op de Kliko geplakt. Maar ik denk dan: misschien brengt het anderen ook op een idee”. Zij ergert zich er soms aan hoe slordig er wordt omgegaan met afval. “Neem nu dat blad blazen. Daarmee wordt het probleem niet opgeruimd, maar verplaatst. Soms wordt het bij mij in de tuin geblazen. Dan houdt het voor mij echt op, want dan wordt het probleem bij mij alleen maar groter.” Leest Gertruud ook op internet over de vorderingen van de actie?  “Die nieuwsbrieven op internet zijn helemaal oké.  Het houdt mensen wakker en je gaat er onwillekeurig beter op letten. Ik las dat er ook afvalcoaches zijn aangesteld door de gemeente, die de afvalcontainers controleren. Goeie zaak. Bij de ergste vervuilers moet je desnoods maar eens een rode kaart uitdelen. Misschien houdt het dan een keer op.”


Ho net yn’e Kliko
geeft €100 aan de directeuren van alle vier de basisscholen in Gytsjerk en Oentsjerk. Dit is een bedankje voor hun hulp bij de start van de actie in september 2015. Het is ook bedoeld als aanmoediging om op school afval goed te scheiden.

Ids Krol en Paul Palmboom

Ids Krol, directeur van de Opstap in Oentsjerk, is blij met de prijs van € 100. Hij denkt erover om er nieuwe, vuurdovende afvalbakken van te kopen. Hij wil ook het afval beter gaan scheiden. Dat verloopt niet optimaal op zijn school. Het groenafval – onder andere van ‘fruit op school’ – gaat in de grijze container. Hoe dat komt is een bijzonder verhaal. “Het moet in de groene bak, maar die is lek. Dat is een probleem omdat de afvalcontainers in het weekend binnen gezet moeten worden. Dan wordt alles hier smerig. Ze moeten echt naar binnen, anders wordt er mee gerotzooid buiten.” De school zit in een vicieuze cirkel. Er moet in elk geval een nieuwe, groene container komen. We vragen of Ids al gehoord heeft dat kinderen op school kennis kunnen maken met groen afval als plantenvoeding. Als we hem uitleggen hoe hij aan een Bokashi-project kan beginnen, reageert hij heel opgetogen over. “Prima” zegt hij, “want het resultaat moet zichtbaar zijn”. We geven hem een Bokashi pakket te leen. Het is te leen om er mee kennis te maken. We spreken af dat Ids het pakket aan ons terug geeft als het niets wordt. We sluiten het positieve gesprek af met een actiefoto bij de nieuwe poster van de actie “Ho net yn’e Kliko”.

Paul Palmboom en Willy Jarir

Willy Jarir is directeur van twee christelijke basisscholen; de Paadwizer in Oentsjerk en de Ichthusschool in Gytsjerk. Zij is enthousiast over de actie Ho! Net yn’e Kliko in onze dorpen. “Ik ben in de VS geweest. Daar wordt veel nauwkeuriger afval gescheiden dan hier. Wij doen mee aan het inzamelen van plastic doppen, om daar blinde geleidehonden van te betalen. Er komen zakken vol van binnen, ook bij de Ichthusschool in Gytsjerk.” Op de scholen wordt het afval zo goed mogelijk gescheiden. “Papier, batterijen, textiel, zo veel mogelijk van alles.” Als we Willy vragen of er in de lessen ook aandacht aan duurzaamheid, milieu en grondstoffen, wordt ze echt enthousiast. “We besteden er in de bovenbouw aandacht aan onder het motto: afval is niet waardeloos, maar kosteloos!” Willy heeft slechte ervaringen met acties van Recycle Kids. “Scholen kunnen geld verdienen als ze oude electrische apparaten inzamelen. Dat lijkt mooi, maar we kregen zó veel troep dat we het niet meer kwijt konden. We moesten de actie daarom helaas stop zetten!” Als we vertellen dat daar in Heeg een mooie oplossing voor gevonden is, samen met de plaatselijke middenstand, houdt ze zich van harte aanbevolen. Waar besteedt zij de prijs van € 100 aan? “Dat bespreek ik met de kinderen! Die zijn heel kritisch, ook wanneer je het geld beter aan iets anders kunt besteden!” zegt ze met een knipoog.

Froukje Olijve van de Thrimwaldaskoalle in Gytsjerk is heel enthousiast bezig met grondstoffen. Ze weet er ook veel van, blijkt al snel. “Wist je dat lege toner uit het kopieerapparaat gewoon in de grijze container mag?“ Op school worden oude elektrische apparaten geweldig leuk gebruikt. “Kinderen halen ze uit elkaar in de sloophoek, onder begeleiding van de juf. Zo leren zij spelenderwijs hoe iets in elkaar zit en hoe het werkt. De restanten worden door de conciërge bij elkaar verzameld en afgeleverd bij de Milieustraat in Burgum.” Froukje heeft dezelfde ervaring als Willy Jarir met de actie We Cycle. “De actie moest ook hier wegens overdonderend succes stop gezet worden! Er is actie nodig, samen met de middenstand en de gemeente. Dit kunnen wij op school niet aan.” Froukje is ook heel benieuwd hoe Heeg dat doet. Himmeldei vond jaren geleden plaats op zaterdagochtend. Zij heeft daar zelf heel veel tijd in gestoken. “Ik ben blij dat het nu weer is opgepakt, op een vrijdagochtend in september in Oentsjerk en Gytsjerk. We moeten er een thema van maken en het oppakken in de les”, zegt ze. “Het kan altijd beter.” Froukje wilde de prijs van €100 besteden aan groene emmertjes voor fruitafval. Als we vertellen dat die gratis verkrijgbaar zijn bij de gemeente, kijkt ze opgelucht. “We gaan samen met de leerlingen bekijken waar die €100 het best aan besteed kunnen worden.

 

Tip voor ouders van kleine kinderen

12592561_1739071062991430_5641339034560012906_n
12592561_1739071062991430_5641339034560012906_n

 

 

 

 

Van een van de deelnemers aan deze actie kregen we
de volgende tip:
Ouders van kinderen die nog in de luiers zitten kunnen via onderstaande link een container bestellen waar ze luiers in kunnen doen. De container wordt geleegd als je dat doorgeeft via Whatsapp. De luiers worden op deze manier gerecycled en de grijze container een stuk leger! Ik heb m al besteld! Als de kinderen uit de luiers zijn, halen ze de container weer weg. Allemaal kosteloos.

http://www.stopmijnafval.nl/a-42956276/home/proef-luierrecycling/

Inschrijven kan tot 15 februari a.s.

 

 

    kliko met sticker
Nieuwsbrief van de actie Ho! Net yn’e Kliko in Gytsjerk en Oentsjerk  
  1. Fijn dat u mee doet aan de actie. Die loopt goed en we zijn nu halverwege. Er zijn in Gytsjerk al 75 deelnemers en in Oentsjerk 50 . Zij hebben zich aangemeld en hebben een sticker op de container geplakt. Er zijn ook al twee keer prijzen uitgeloofd van € 100 aan ingelote, enthousiaste deelnemers. Via de website www.gytsjerkaktueel.nl en groenkerk.nl en via de Einekoer en de Koeketrompen en het huis-aan-huisblad Actief wordt u van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden. We voeren deze actie samen met drie andere dorpen Oentsjerk, Heeg en Eastermar. Heeg loopt op dit moment ver voorop, met maar liefst 300 deelnemers! Eastermar gaat ook erg goed en het gewicht van de grijze containers is daar ook al fors gedaald. De bedoeling is om in een jaar tijd 25 % minder restafval te krijgen, in de grijze container.
  2. De containers worden in opdracht van de gemeente door de OMRIN een paar keer per jaar gewogen. Daarmee kunnen we het resultaat vaststellen en controleren hoe goed het loopt. De gemeente heeft afvaladviseurs aangesteld, die ook zijn opgeleid door OMRIN. Zij gaan rond in de dorpen en kijken in de grijze containers of daar spullen in zitten die gescheiden aangeleverd kunnen worden. Het goede nieuws is dat de deelnemers aan ‘Ho net yn’e Kliko’ een groen lintje krijgen. Zij doen het goed. Het slechte nieuws is dat er heel veel gele lintjes worden uitgedeeld. Heel veel mensen scheiden hun afval dus nog niet goed.
  3. We gaan in Gytsjerk en Oentsjerk extra gas geven aan de actie. Wij willen u ook graag uitnodigen om ons een handje te helpen.  In een antwoordmailtje of via een contactpersoon van Dorpsbelangen kunt u ons daar goed bij helpen. Wij hebben gemerkt dat veel bewoners die graag mee willen doen aan de actie, niet precies weten hoe dat moet. Het is niet ingewikkeld. Men kan zich opgeven via onze website en vragen om een of meer stickers “Ho net yn’e Kliko”. Men kan daarvoor ook een briefje door de bus doen bij  het secretariaat van Dorpsbelangen. De stickers zijn ruimschoots verkrijgbaar en ze liggen bij Fahner in Gytsjerk klaar om mee te nemen (graag ook regelen voor Oentjserk!)
  4. Minder restafval in de grijze container kan bereikt worden door kritisch te zijn in uw huishouding en afval goed te scheiden. Dat geldt ook voor de komende voorjaarsschoonmaak. Elektrische apparaten kunnen worden ingeleverd bij de kringloopwinkel, bij de Milieustraat of bij de winkel waar u nieuwe koopt. We organiseren op 28 mei aanstaande in het centrum van Gytsjerk een Repaircafé om mensen te helpen bij de reparatie van kapotte apparatuur. We zoeken vrijwilligers die handig zijn en mensen kunnen helpen bij reparaties.
  5. Een groot deel van ons afval bestaat uit plastic. We krijgen daar veel vragen over. Plastic mag in de grijze container en wordt er door OMRIN uit gesorteerd. Per 1 januari mogen er in de winkels geen plastic tasjes meer verstrekt worden. Wij krijgen klachten dat dit toch gebeurt en wij verzoeken u om daar ook kritisch op te letten. Als u dit tegen komt verzoeken wij u dit te melden bij het Meldpunt Verpakkingen. Wij wijzen u op een sympathieke actie “doppen sparen voor blinde geleidehonden. Die actie loopt erg goed en plastic doppen zijn echt geld waard. Die doppen kunnen worden ingeleverd voor dit goede doel in Gytsjerk ingeleverd worden bij Groentehandel Fahner of bij de Thrimwaldaskoalle. In Oentsjerk kan dit bij het BOB gebouw. 
Succes met de actie! Wij zouden het erg op prijs stellen als u buren, vrienden of familie vraagt om mee te doen!
met vriendelijke groeten,
de werkgroep Ho! net yn’e Kliko in Gytsjerk en Oentsjerk

 

Prijswinnaar januari ontvangt prijs

Brant Knossen

Brant Knossen in Oentsjerk is zichtbaar verheugd als hij de maandpremie van € 100 ontvangt uit handen van Paul Palmboom. Hij en zijn vrouw Hanneke nemen deel aan de actie Ho! net yn’e Kliko!. Dit heeft overigens geen gevolgen gehad voor het scheidingsgedrag bij hen thuis. “Wij waren al heel erg van het afval scheiden”, zegt Brant. Hanneke legt uit hoe secuur zij daar mee om gaat. “Plastic doppen van melk- en yoghurtpakken gaan naar een bewoner van Bennemastate, die ze naar een verzamelpunt in Burgum brengt.(worden door een gehandicapte man in zijn rolstoel opgehaald en naar Berghiem in Burgum gebracht.) Als je ziet hoe blij hij daar mee is…” Gescheiden aanleveren van glas, papier, organisch afval, textiel en elektrische apparaten leveren weinig of geen problemen op. De regels voor klein chemisch afval zijn het moeilijkst te begrijpen. “Lege blikken mogen in de grijze Kliko-bak, maar waarom moeten blikken met uitgedroogde restjes verf in de rode container naar de Milieustraat in Burgum? En waarom kun je die rode container niet legen op het moment dat je in Burgum moet zijn?”  Brant is gemeenteraadslid, maar hij wist niet dat je de rode container thuis kunt laten legen (2x per jaar, in week 18 en 42) als je de gemeente belt. Hij stoort zich aan de ingewikkelde regelgeving. “Bladerbakken staan soms op een plek waar  nauwelijks bomen te vinden zijn. Zij ontbreken hier in de straat waar het blad uit de buurt neerdwarrelt. Toen wij een bladbak verplaatsten en hier vulden, weigerde de gemeente om deze op te halen.” Volgens hem laten veel mensen het er daardoor bij zitten. “Wij verzamelen met de buurtvereniging veel groen afval en zwerfvuil en dat stoppen wij in onze eigen containers. Als de gemeente en de OMRIN de rekening voor het afval in de toekomst berekent naar het gewicht van de grijze Kliko, dan stoppen wij daar natuurlijk acuut mee”. Wij zijn bang dat deze maatregel zwerfvuil en illegaal storten in de hand zal werken.

 

Wie maakt de mooiste kerstversiering van afval?

kerstwedstrijd

Doe mee en maak kans op een cadeaubon!

 

Lees meer en doe mee!!

 

De eerste prijswinnaars zijn bekend!

De prijswinnaars van de maand december in Oentsjerk heten Nynke en Piet Hoekstra – Zatürdag. Paul Palmboom overhandigt de prijs van € 100, verpakt in een fotolijst met de poster van Ho! Net yn’e Kliko.

Piet en Nienke Hoekstra-Zatürdag

Zij gingen altijd al erg serieus om met afval, maar juichen de actie erg toe. Ze hebben een ‘recyclemanager’ in de keuken. Zij vertellen enthousiast wat hen op vakantie in Zwitserland opviel. Daar wordt veel meer gedaan dan hier op het gebied van gescheiden inzameling, onder andere ook blik. Toen onze dochters jonge kinderen hadden, konden zij gebruikte luiers naar Heemstrastate brengen voor recycling. Zij hebben daar zelf geen last meer van, maar betreuren het dat dat niet meer kan.

 

Afbreekbaar kunststof

“Grondstoffen zijn niet onuitputtelijk”, legt Nynke uit. “We zijn ons er van bewust dat we het er mee moeten doen”. Sommige dingen vindt Nynke lastig. Eierschalen en kippepootjes bijvoorbeeld. Mogen die nu wel of niet in de groene bak? Het is immers geen groente- fruit of tuinafval! We zoeken het op in de rubriek Oars die de gemeente elke maand publiceert in Actief. Kippepootjes en andere botten mogen ook in de groene container! Veel meer dan je denkt zelfs, zoals ook biologisch kattegrit. Gebroken vlak glas mag niet in de glasbak. Piet Hoekstra brengt dat naar de Milieustraat om het toch te recyclen. Kapotte elektrische apparaten brengen zij naar Joustra of naar Verduyn en klein chemisch afval gaat in de rode kist naar de Milieustraat. Zij hebben ook een grote wens want zij ergeren zich aan al dat plasticafval. “Afbreekbaar kunststof zou er moeten komen! We zijn hier maar tijdelijk”.

 

 

Groenkerk en Dorpsbelang aan de slag met Ho! Net yn ‘e Kliko!

 

kliko

Doch mei!

In september 2015 start de campagne Ho! Net yn ‘e Kliko!

Doel is 25% minder restafval in de grijze container. Dit is niet alleen te bereiken door met z’n allen minder afval te produceren maar ook door ons afval beter gescheiden weg te gooien.

Wêrom?

Van de inhoud van onze grijze containers is meer dan de helft verkeerd weggegooid. Dat is jammer, want dan kan het niet gerecycled worden.

kliko 2

Plak de sticker op je grijze container en doe mee aan
Ho! Net yn ‘e Kliko!

Meld je hieronder aan voor de actie en maak kans op mooie prijzen!

Ik doe mee!

 

Oentsjerk minder afval: Ho! Net yn de Kliko!

Vrijdag 18 september 2015 drumden meer dan 50 kinderen een vette beat op plastic kliko’s die gesteld stonden bij It Skewiel. En hun klasgenoten uit de bovenbouw van de basisscholen De Opstap en De Paadwizer rapten mee: Ho, Ho, net yn de Kliko!

Ho! Net yn 'e Kliko! 1 Ho! Net yn 'e Kliko! 2 Ho! Net yn 'e Kliko! 3

Dit was de start van de actie van Doarpsbelang Oentsjerk en Groenkerk om de hoeveelheid restafval, dat Oentsjerksters in hun grijze containers gooien, te verminderen. Wethouder Houkje Rijpstra opende de actie o.a. door een sticker op Kliko te plakken.

Doel is dat de gemeente over een jaar 25 procent minder afval via de grijze containers hoeft af te voeren. En dit is heel goed mogelijk als alle inwoners van Oentsjerk hun afval beter scheiden. Dit scheelt  de burger afvalstoffenheffing én spaart het milieu. Dus vanaf nu textiel in de textielbak, batterijen in de batterijenbak, flessen in de flessenbak, papier in de papierbak, groente/fruit/tuinafval in de groenbak en alles met de stekker naar de milieustraat van gemeente.

Duorsum Gytsjerk en Groenkerk werken samen. Het project “Ho! Net yn de Kliko” vindt ook in Gytsjerk plaats. Alle inwoners van Oentsjerk en Gytsjerk hebben een uitgebreide folder ontvangen. Daarin staat alles uitgelegd. Ook dat je een sticker op je container kunt plakken om te laten zien dat je zo milieubewust mogelijk met je afval omgaat. En om anderen te inspireren dit ook te doen. In de folder staat ook dat je je kunt aanmelden via  http://groenkerk.nl/honetynekliko/ en dat je dan kans maakt op een prijs van 100 euro!

Himmeldei

Na de start van Ho! Net yn ‘e Kliko! gingen de kinderen zwerfafval opruimen in heel Oentsjerk. Ze verbaasden zich over de blikjes en flessen die zomaar rondslingerden langs de weg, in sloten en groenstroken. Eens gedachteloos door iemand weggegooid. Daar waar kinderen en honden spelen! En dan al die snoep- en chips verpakkingen. De bovenbouwers van Paadwizer en Opstap realiseerden zich dat die kleine stukjes plastic en afval vaak de dood betekenen voor dieren. Zij eten plastic op, omdat ze het voor voedsel aanzien. Oentsjerk wordt ieder jaar zichtbaar schoner.

Himmeldei 2015 2 Himmeldei 2015 4 Himmeldei 2015 3

 

Paadwizer op bezoek in de Fruit-te-overtuin

Vrijdag 25 september beleefden de kinderen uit groep 3/4 van De Paadwizer de natuurlijke groei en bloei in de Fruit-te-overtuin op It Medsje in Oentsjerk. Tweeëntwintig gezichtjes straalden van interesse. Ze stelden goede vragen en samen met de initiatiefnemers van de Fruit-te-overtuin hadden ze bovenal plezier.

In de zachte herfstzon ondervonden de kinderen dat appelen, peren, pruimen, perziken en walnoten in de eigen omgeving kunnen groeien. En dat het mogelijk is dat bewoners dit zelf realiseren in een groenstrook van de gemeente. En dat bananen, mango’s en kiwi’s uit tropische landen hierheen gebracht worden, omdat die vruchten niet in onze streken groeien.

De kinderen ontdekten via een spel welke inheemse fruitbomen aan It Medsje staan. En dat je de bomen bijvoorbeeld aan de verschillende vormen van de blaadjes kunt herkennen. Ze proefden wichters; een typisch wâld-pruimpje, die ook in de Fruit-te-overtuin staat en soms zo klein is dat veel kinderen ze voor druiven aanzagen.
Paadwizer in fruit te overtuin 1 Paadwizer in fruit te overtuin 2  Paadwizer in fruit te overtuin 3
Nog even hollen door de rustige, doodlopende straat van de Fruit-te-overtuin aan de rand van Oentsjerk. En een toastje met lokale eigen gemaakte jam. Als afsluiting mocht elk kind een bloem uit de bijen- en vlinderbloemenstrook plukken. Na drie kwartier liep de rij met jongens en meisjes vrolijk met bloemen in het haar, achter het oor of in de hand. De bloem mocht mee naar huis en zo hoorden de heiten en memmen wat er te beleven is in de Fruit-te-overtuin. Een project in het kader van Groenkerk/Grientsjerk.

Iedereen is welkom. Kom dus ook gerust kijken. En wil je meer weten? De bewoners van It Medsje beantwoorden graag je vragen.

STRAATBOOMGAARD FRUIT-TE-OVERTUIN IT MEDSJE

 

Oentsjerk heeft een straatboomgaard! Op 19 december 2014 opende wethouder Houkje Rijpstra de Fruit-te-overtuin aan It Medsje. Ook burgemeester Eric ter Keurs, kinderen en leerkrachten van de beide basisscholen, Landschapsbeheer Friesland, Doarpsbelang Oentsjerk, belangstellenden en natuurlijk de straatbewoners waren erbij.

dsc07006.jpg

Wat is de Fruit-te-overtuin?
• 12 fruitbomen van lokale, ziekteresistente rassen
• 2 notenbomen
• talloze bessenstruiken
• op een gemeentelijke groenstrook tegenover de woningen: een overtuin
• waar door de bewoners wordt samengewerkt met de natuur
• een bijenvriendelijke plek
• open voor iedereen:
o basisscholen voor lessen
o informatie over fruitbomen, permacultuur e.d.
o in de toekomst wellicht plukdagen

dsc07116.jpg

Waarom een straatboomgaard?
• Een plek om te leren over fruit en de natuur
• Lekkere vruchten en noten kweken
• Ruimte voor verschillende traditionele rassen
• Gezelligheid en binding

dsc07145.jpg

Hoe ontstond de Fruit-te-overtuin?
• Voorjaar 2013 een gemeentelijke oproep om over te stappen van kijk-groen naar eetbaar groen
• Zomer 2013 schrijven van een Ontwerp- en beheerplan
• Zomer 2013 prijsvraag van Landschapsbeheer Friesland Plant-Win-Pluk. Het plan van de Fruit-te-overtuin kreeg in oktober 2013 de Eerste Prijs uitgereikt!
• Winter 2013-2014 verdere planontwikkeling, detaillering en overleg over groene aankleding van de boomgaard met alle omwonenden, de gemeente en Landschapsbeheer Friesland
• Zomer 2014 boom- en rassenkeuze
• Herfst 2014 samen hard werken om de groenstrook plantklaar te maken, plantgaten te graven, bomen en struiken te planten en compost te verspreiden
• Winter 2014 opening fruit-te-overtuin en ondertekening  van een 10-jarig contract met de gemeente voor onderhoud van de gemeentestrook door de bewoners

dsc06953.jpg

Toekomst Fruit-te-overtuin
• Eerste jaar verdere grondbewerking en inzaaien (bijenmengsel)
• Veel bijleren over samenwerken met de natuur (permacultuur), snoeien etc. Gelukkig hebben we hiervoor mensen met kennis in ons netwerk die ons voorlichting geven
• Deze kennis willen we graag overbrengen aan de basisscholen en andere belangstellenden
• Zomer/herfst 2015 kunnen we wellicht een paar vruchten of bessen oogsten
• 2016 eerste bescheiden oogst
• als de oogst overvloediger wordt zullen we naar mogelijkheden voor plukdagen of inmaakcursussen kijken

Vragen stellen of informatie inwinnen kan bij ons altijd.
Kom gerust langs of bel even.

De contactpersonen zijn:
Karel en Corien van der Linden, It Medsje 14, 058-8448804
Jitske Stavenga en Pier Schaper, It Medsje 6, 058-2560133

dsc06962.jpg

 

Snoeigereedschap aangeschaft

 

bewoners met het gereedschap P8020103 P8020104

Om de nog jonge Fruit-te-overtuin te onderhouden is uiteraard goed gereedschap nodig. De bewoners van it Medsje lieten zich adviseren over wat zij nodig hebben om goed en veilig aan de slag te gaan. Twee vrijwilligers van de Hoogstambrigade Friesland adviseerden wat nodig is en zullen de bewoners ook helpen als zij gaan snoeien. Op de foto’s hierboven zie je een aantal bewoners van It Medsje met het aangeschafte gereedschap.

 

Duurzaam vervoer:

Skewiel Mobiel

 

http://vimeo.com/87847656

HIMMELDEI 2014

 

Op vrijdag 19 september werd de jaarlijkse Himmeldei  georganiseerd. De Himmeldei, door Groenkerk en Doarpsbelang Oentsjerk georganiseerd, is vooral een groot succes geworden door de medewerking van kinderen en ouders van de twee scholen in Oentsjerk. Door het mooie weer konden de kinderen alle vuil en ongerechtigheden goed vinden. Het hele dorp is nagezocht en het meeste vuil werd gevonden bij de sporthal. Twee grote zakken werden daar gevuld met vooral bierblikjes en flesjes. In de nieuwbouw was duidelijk minder zwerfvuil. De opbrengst was divers en soms spannend….. een oude fiets, flesjes met “drugs”, speelkaarten met blote dames, oud ijzer en ga zo maar door. In totaal deden 100 kinderen mee aan deze actie wat vier grote containers met zwerfvuil opleverde. De mensen van It Aventoer hebben het drinken ingeschonken en de Tryntsje Koeke geserveerd in het beschikbaar gestelde Skewiel aan de vermoeide en warme kinderen. Oentsjerk is weer schoon, Groenkerk en Doarpsbelang Oentsjerk bedankt alle kinderen, ouders, leerkrachten en de mensen van It Aventoer voor hun fantastische inzet!

Laten we Oentsjerk nu zo schoon houden….!!

himmeldei 2014 1 himmeldei 2014 3himmeldei 2014 6

himmeldei 2014 4himmeldei 2014 1himmeldei 2014 5

 

Zon van Tryntsje 2014 van start met ASN Dokkum

Zonnepanelen nog nooit zo goedkoop

De prijs van zonnepanelen is weer verder gedaald. Daarnaast kunnen particulieren door een uitspraak van het Europese Hof bijna de hele b.t.w. op deze investering terugvragen. Dus is het nu hét moment om met de derde Zon van Tryntsje-actie mee te doen.
Zon van Tryntsje staat voor topkwaliteit voor een lage prijs door collectieve inkoop. Alle inwoners van de Trynwâlden kunnen profiteren van deze aanbieding. Meedoen? Vul het interesseformulier in. Als u dit formulier invult en terugstuurt wordt  contact met u opgenomen voor een maatwerkofferte. Met uw aanmelding zit u nog nergens aan vast. Na aanmelding begeleidt de werkgroep Zon van Tryntsje het proces, en kunt u hier terecht met uw vragen.

formulier aanmelding interesse deelname zon van Tryntsje 2014

 

Zon van Tryntsje 2014 verder met energie coöperatie Trynergie

Na de start van energiecoöperatie Trynergie wordt de Zon van Tryntsje actie vanaf nu door hen uitgevoerd. Trynergie vergelijkt voor u offertes voor zonne-installaties van prima kwaliteit voor een redelijke prijs van verschillende goede en betrouwbare leveranciers. Daaruit maakt zij een keuze voor de beste leverancier van de verschillende aanbiedingen. Daarna begeleidt Trynergie het proces, en kunt u bij hen terecht voor al uw vragen en wensen. Omdat u op dit moment de BTW over uw zonne-installatie terug kunt vragen bij de Belastingdienst is het nog steeds voordelig om nu een installatie aan te schaffen. Als u het hieronder vermelde formulier invult en terugstuurt wordt daarna contact met u opgenomen voor een maatwerkofferte. Met uw aanmelding zit u nog nergens aan vast. Trynergie nodigt u uit om in te schrijven.

formulier aanmelding interesse deelname zon van Tryntsje 2014

 

Trynergie, de lokale energiecoöperatie Trynwâlden gaat  van start

Op maandagmiddag 3 februari  is bij notaris Brouns te Gytsjerk de akte gepasseerd van de Enerzjy Koöperaasje Trynwâlden, met roepnaam Trynergie. Een coöperatie van en voor de Trynwâldsters. Trynergie gaat zich inzetten voor lokale zelfredzaamheid door een overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Energie zoveel mogelijk plaatselijk opgewekt.  Uitgangspunt is dat bij alle activiteiten zoveel mogelijk wordt samengewerkt met  plaatselijke bedrijven, zodat de economie in de Trynwâlden versterkt wordt. Door een regionale energiecoöperatie te starten kun je bereiken dat het geld dat normaal naar grote (buitenlandse) energiereuzen en aandeelhouders verdwijnt nu in de regio blijft, waar het ingezet kan worden in economische versterking,  verduurzaming van en leefbaarheid in de Trynwâldster dorpen. Het kan om grote sommen geld gaan als je bedenkt dat een gemeenschap van de omvang van de Trynwâlden jaarlijks miljoenen euro’s aan energie betaalt.

Trynwâldsters kunnen lid worden van de lokale energiecoöperatie Trynergie. Via de coöperatie kunnen Trynwâldster particulieren en bedrijven duurzame stroom en gas kopen.  Ook het besparen van energie en de bewustwording hiervan is een van de belangrijke zaken waar Trynergie zich mee bezig zal gaan houden. Hiervoor zullen bijvoorbeeld isolatie acties worden opgezet, waar lokale bedrijven bij betrokken worden. Ook de Zon van Tryntsje actie gaat door in 2014. Dit zal verder onder de vlag van Trynergie worden uitgevoerd.

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft ons steun verleend voor de opstart. Wethouder Houkje Rijpstra was aanwezig bij het passeren van de akte omdat zij het mooi vindt dat dit initiatief van onderop wordt ingezet.

Trynergie heeft een voorlopig bestuur. Op de eerstvolgende ledenvergadering zal een definitief bestuur gekozen worden. Lid worden kan via info@groenkerk.nl . Voor vragen kunt u contact opnemen met secretaris Corien van der Linden, tel. nr. 058-8448804

1391509510NIMG_9796___kopie1391508749NIMG_9787___kopie 1391508933NIMG_9799___kopie

Op de foto ziet u van links naar rechts Karel van der Linden, notaris Tom Brouns, voorzitter Tseard van der Kooi, penningmeester Martijn Douwes, secretaris Corien van der Linden, Japik Riemersma, Jitske Stavenga, Axel Wallenburg en wethouder Houkje Rijpstra.

 

Enerzjy Koöperaasje Trynwâlden “Trynergie” staat in de steigers

In navolging van de a.s. start van de Enerzjy Koöperaasje Fryslân (EKF) heeft Groenkerk van de dorpsbelangenverenigingen in de Trynwâlden mandaat gevraagd en gekregen om de mogelijkheden voor aansluiting bij de E.K.F. te onderzoeken. Daarvoor is een werkgroep opgestart met deelnemers uit Ryptsjerk, Readtsjerk/Mûnein, Gytsjerk, Âldtsjerk en Oentsjerk. De werkgroep ziet daar kansen in voor de Trynwâlden.

De EKF zal naar verwachting samen met coöperaties in Drenthe (Drentse KEI) en Groningen (Grunneger Power) een koepel coöperatie gaan vormen (NLD, Noordelijk Lokaal Duurzaam) die aan klanten duurzame energie zal leveren zoveel mogelijk opgewekt in de eigen regio tegen een concurrerende prijs.

Doel is een transitie van grijs naar groen en versterking van de lokale economie.

De opbrengst wordt dan ook, na aftrek van kosten, besteed in de dorpen waar klanten elektriciteit en gas afnemen.

De geplande startdatum is 10 oktober 2013, dag van de duurzaamheid.

Woont u in de Trynwâlden en wilt u klant worden? Mail naar

info@groenkerk.nl

uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en emailadres, zodat wij uw gegevens kunnen doorgeven aan de E.K.F.

Met elkaar naar een duurzame toekomst!

 

 

 

 

ZONNEPANELEN OP UW WONING? U KUNT DE BTW TERUG VRAGEN!

BTW teruggave mogelijkheid!

Met zonnepanelen kunt u zelf op een duurzame manier energie opwekken en dit wordt sinds juni 2013 gezien als een economische activiteit. Particulieren die de door hun zonnepanelen opgewekte energie tegen een vergoeding aan het openbare net leveren, worden hierdoor volgens de Europese regels gezien als btw ondernemers.

Mocht u in aanmerking komen voor deze regeling, wat af hangt van de overeenkomst die u met uw energieleverancier heeft getroffen, kunt u hier zeker een fiscaal voordeel uithalen.

Klik op onderstaande link om te controleren of u in aanmerking komt voor btw teruggave:

http://zonneplan.nl/checklist

Meer info:

veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen Info BTW teruggave

Info BTW teruggave

 

 

Goedkope lening voor energiebesparing in huis

Particuliere huiseigenaren kunnen geld lenen van de provincie om energiebesparende maatregelen te treffen. Hiervoor gaat Groenkerk een actie starten.

De rente (2,4%) op de duurzaamheidslening van tien of vijftien jaar is een stuk lager dam de tarieven van de banken. Bovendien zijn de eerste drie jaar aflossingsvrij. Er kan minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000 worden geleend voor huizen die voor 1995 zijn gebouwd. Er is € 2,5 miljoen beschikbaar. Ook inwoners van Groningen en Drenthe kunnen lenen, want het is een noordelijk initiatief. De provincies willen met de lening energiebesparing stimuleren en een slinger geven aan de particuliere investeringen. De afgelopen jaren investeerden particulieren gemiddeld ruim € 400. De provincies zien graag dat dit bedrag door de duurzaamheidslening verdubbelt.

Meer info:

 

 

 

Toekomstplannen

De volgende onderwerpen / onderdelen zouden hier in de toekomst verder uitgewerkt en opgepakt kunnen worden:

  • Stimulering bewustzijn en gedragsverandering, o.a. door groenplan scholen, himmeldei, stimulering duurzaam
    vervoer, filmavonden over duurzaam voedsel enz.
  • Expositie “Groenkerk” in kerk / Skewiel
  • Oktober Duurzaam(T)maand
  • kulturhus lokaties dorpskern
  • kulturhus rondom sportaccomodatie
  • thuiswerkkantoor Groenkerk
  • materiaal – o – theek (uitleen en kringloop)
  • Groenkerker voedselketen
  • samen leven en werken (plaats voor mensen met een
    beperking)
  • praktijkcentrum Groenkerk (PTC+ als kenniscentrum voor
    duurzaamheid ?? )
  • grijswaterbuffersysteem
  • hybride landbouwwerktuigen

 

 

20-02-13 Zon van Tryntsje actie voor hele Trynwâlden

Beste Trynwâldsters

Het is tijd voor zonnestroom. Goed voor natuur, milieu en voor uw portemonnee.
Uw geld rendeert beter op uw dak dan op de bank.
Daarom start nu de tweede zonnepanelenactie onder de naam Zon van Tryntsje.

Na overleg met alle dorpsbelangenverenigingen in de regio is afgesproken deze
tweede actie in samenwerking met de dorpen in de Trynwâlden uit te voeren.

Deze actie wordt uitgevoerd door Duorsum Gytsjerk en Grientsjerk.

We zijn van plan collectief in te kopen en zetten in op een totaalpakket. Dit betekent panelen,
installatie en service- en garantieverlening. Het is de bedoeling dat wij intermediair zijn
tussen de leverancier en u. Op die manier ontzorgen we u, zodat u niet zelf allerlei informatie
hoeft te vergelijken. Ook wordt de prijs lager door voor meer inwoners tegelijk een offerte te
vragen.

Ook in 2013 wordt aan particulieren een Rijkssubsidie verleend voor de aanschaf van zonnepanelen.

Daarnaast is het B.T.W. tarief op arbeidsloon tijdelijk verlaagd van 21 naar 6%. Dit maakt nú investeren extra aantrekkelijk.
Zonnestroom kan al uit zonder deze voordelen, maar ze verkorten wel de terugverdientijd.

Als u geïnteresseerd bent om mee te doen vindt u hieronder een formulier wat u kunt
invullen en terugmailen naar: info@groenkerk.nl Deze informatie is nodig om vast te stellen
of uw dak geschikt is voor de plaatsing van panelen en hoeveel panelen passen bij uw
jaarlijkse stroomverbruik. Ook geeft het ons een indruk van het aantal potentiële deelnemers
aan deze actie.

U kunt dit doen t/m uiterlijk 30 juni a.s.

Met deze aanmelding zit u dus nog nergens aan vast!

In februari hebben wij als leverancier gekozen voor Hoekstra uit Suwâld. Zij leveren die tegen een redelijke prijs installaties,
die voldoen aan de door ons gestelde kwaliteitseisen. Zonnepanelen
gaan meer dan 25 jaar mee, dus is het belangrijk dat ze van uitstekende kwaliteit zijn en dat
de leverancier garanties op het te leveren elektrisch vermogen en de installatie geeft.

Na uw aanmelding neemt de leverancier contact met u op, voor een gesprek en een offerte op maat.
Na ontvangst van de maatwerkofferte besluit u dus pas of u daadwerkelijk overgaat tot de
aanschaf van panelen. De aankoopovereenkomst wordt gesloten tussen u en de leverancier.

Mocht u zelf niet over voldoende middelen beschikken, een aantal banken heeft speciale
aanbiedingen voor financiering van duurzame investeringen zoals zonnepanelen met lage
rentetarieven, de zogenaamde Green Loans. Meer hierover kunt u vinden op het internet.

Voor alle vragen kunt u natuurlijk terecht bij info@groenkerk.nl

Of bij de beide contactpersonen:

Karel van der Linden 058-8448804 Groenkerk/Grientsjerk

Jan-Eelke Sikkema 058-2169638 Duorsum Gytsjerk

Met groene groet,

Karel van der Linden en Jan Eelke Sikkema van projectgroep Zon van Tryntsje.

 

Zon van Tryntsje nu nog voordelig

De Europese commissie gaat een importheffing innen op zonnepanelen en omvormers afkomstig uit China. Het is de bedoeling dat deze heffing in elk geval de komende vijf jaar geldt. Doel is de Europese bedrijven hiermee te beschermen. Helaas komt deze heffing nogal laat, want de meeste bedrijven in Europa die panelen produceren hebben de productie stilgelegd of zijn failliet gegaan door aanbod uit China waar niet tegen te concurreren viel.
Om die reden worden installaties volgend jaar een stuk duurder. Als u van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen heeft wachten tot het goedkoper wordt geen zin, omdat die kans nagenoeg nul is.
Met de huidige rente rendeert uw geld beter op uw dak dan op de bank! Vul hieronder het formulier in als u mee wilt doen! LET OP: op het formulier staat dat u kunt aanmelden tot en met 31 mei a.s. Dit is niet juist. U kunt aanmelden tot en met 30 juni 2013.

Download Formulier